Ostbricka med korv ost och charkuteri

Ostbricka med korv ost och charkuteri

 

En ostbricka med korv, ost och charkuteri är ett härligt och socialt sätt att bjuda på mat – perfekt för både vardagslyx och fest. Här får du en lång och inspirerande guide till hur du kan komponera en riktigt smakrik och balanserad ostbricka som imponerar. Kräftskiva med fisk och skaldjur


🧀 Vad är en ostbricka?

En ostbricka är en sammansatt tallrik eller serveringsbräda med olika typer av ostar, charkuterier, korvar, och ofta tillbehör som bröd, frukt, nötter och marmelad. Kombinationen av smaker, texturer och färger gör det både gott och vackert att servera.


🧀🫒 Vad bör ingå på en ost- och charkbricka?

1. Ostar – variation är nyckeln

För att få en bra balans, välj gärna 3–5 olika ostar:

  • Hårdost: Exempelvis lagrad cheddar, gruyère, comté eller svensk prästost

  • Mjukost: Brie, camembert eller chèvre

  • Blåmögelost: Ädelost, gorgonzola eller roquefort

  • Krämig färskost: Smaksatt med örter, vitlök eller peppar

Tips: Låt ostarna bli rumstempererade innan servering – då kommer smaken fram bättre.


2. Korv och charkuterier – smakrik kontrast till osten

Här kan du variera beroende på tillfälle och smak:

  • Salami: Klassisk eller smaksatt med t.ex. fänkål, chili eller tryffel

  • Lufttorkad skinka: Prosciutto, serrano eller parmaskinka

  • Chorizo: Mild eller stark, skivad tunt

  • Coppa eller bresaola: För variation i textur och sälta

  • Rökta korvar: T.ex. ölkorv, kabanoss eller viltkorv

Tänk på att lägga korv och charkuterier i små rullar eller vikta skivor – det ser aptitligt ut.


3. Bröd och kex – något att bära upp smakerna

Ett bra urval av bröd förhöjer upplevelsen:

  • Fint knäckebröd eller surdegskex

  • Ljust baguettebröd i skivor

  • Frukt- och nötbröd (passar extra bra till mögelost)

  • Glutenfria alternativ för gäster med behov


4. Frukt och grönt – syrligt och fräscht som balans

Frukt och grönsaker tillför färg, sötma och syra:

  • Vindruvor, päron, äppelskivor, fikon (färska eller torkade)

  • Körsbärstomater eller picklad rödlök

  • Oliver eller cornichons (små inlagda gurkor)


5. Tillbehör – för att förhöja smakerna

  • Fikonmarmelad, honung eller chutney – passar utmärkt till mögel- och hårdostar

  • Nötter: Valnötter, mandlar, pistagenötter (gärna rostade eller kryddade)

  • Smör eller färskost med örter – en mildare bas


🧑‍🍳 Så här bygger du upp brickan

  1. Använd en träbricka, skärbräda eller stor tallrik

  2. Lägg ut ostarna först – sprid dem jämnt

  3. Placera charkuterierna i vackra högar eller vikta former

  4. Fyll mellanrummen med frukt, bröd och tillbehör

  5. Avsluta med dekor: örter, små skålar med marmelad, eller några färska blommor


🍷 Dryck som passar till ost- och charkbricka

  • Rött vin: Merlot, pinot noir eller zinfandel

  • Vitt vin: Riesling eller chardonnay

  • Bubbel: Prosecco eller cava

  • Öl: Belgisk ale eller IPA

  • Alkoholfritt: Äppelmust, druvjuice eller kombucha


👪 För vem passar en ost- och charkbricka?

  • Som fördrinkstilltugg

  • Vid en vinprovning eller after work

  • Till en myskväll för två

  • Som middag – lägg till en sallad och kanske soppa

  • Vid en festlig kräftskiva eller midsommarfirande


🧡 Sammanfattning

En ostbricka med korv och chark är mer än bara ett tilltugg – det är ett kreativt och smakrikt sätt att bjuda på något personligt och gott. Genom att kombinera olika ostar, korvar och tillbehör skapar du en lyxig upplevelse som passar alla tillfällen. Låt fantasin flöda, och våga testa nya kombinationer!

Vill du ha en meny för ostbricka till särskilt tillfälle – exempelvis midsommar, jul eller vinprovning? Jag hjälper dig gärna vidare!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg